www.spinnfiske.net

 

Uppåt
Motorguide Xi5
Ekolod

Vertikalfiske!

Att vertikalfiska är ju egentligen inget annat än att pimpla med spinnspö. Men för att få ut så mycket som möjligt av detta fiske kan man alltid göra av med en massa pengar på speciella spön, rullar, jiggar ekolod och anpassade motorer.

Utrustning:

Jag började med att använda ett ganska styvt ca fyrafots (120 cm) ismetesspö, som jag även använder för pimpelfiske från båt, med en vanlig haspelrulle med tunn flätlina (0,10-0,14). Det fungerade utmärkt.

Sedan gick jag över till ett ismetesspö med medium action, efter att ha tappat några fiskar som lyckats skaka sig loss, det gick bättre.

Därefter skaffade jag mig ett vertikalfiskespö på 6 fot (180 cm), med en vänstervevad multiplikatorrulle. Det var riktigt bra känsla i spöet. Rullen gjorde det mycket lättare att följa med bottenförändringarna vid drivande fiske då det gäller att följa bottens struktur, genom att släppa ut och veva in linan.

 

 

Jiggar:

Naturligtvis behövs det nya sorters jiggar också...

Den stora skillnaden är att dessa jiggar ska vara attraktiva med minimala rörelser. Det är därför man inte bör ha ett jigghuvud med lång fast krok, då det gör att jiggen inte kan röra sig lika väl. Så för att kunna få en krok närmare stjärten på jiggen, används lämpligast en vajerförsedd trekrok, som träs genom jiggkroppen och fästs vid jigghuvudet. Den kroken behövs då gösen oftast tar sitt byte bakifrån.

Jigghuvudet väger 15-30 gram. Jiggarna finns i en mängd former, storlekar och färger. De olika typerna av jiggar är många gånger tänkta att ha olika sätt att monteras.

 

Fisket:

Jiggen fiskas oftast bäst ca 10 cm över bottnen. Att stöta jiggen i botten ibland, är både lockande samt en nödvändighet för att veta var du har jiggen. Med flätlinan känner man tydligt när man får bottenkontakt, men hjälper också till vid mothugget. För det behövs rejäla mothugg för att kroka större gös, då de är hårda i munnen.

Gösen har en förmåga att vara på olika djup olika tider på dygnet och olika platser olika dagar. Men har man hittat gös på ett ställe, är det värt att prova där vid fler tillfällen. Ofta står dom där det händer något på bottnen, t.ex. branter, grund eller platåer. Ekoloden blir bättre och bättre. Från att bara tala om djupet, kan man idag se ganska bra var den stora fisken står, om man bara förstår det som visas på lodet. Och det är inte så lätt som det låter.

 

Att sakta driva fram över ett intressant område med små lockande spörörelser och vänta på det ibland knappt märkbara och ibland brutala hugget, är något som alla i familjen klarar av och kan njuta av.

Det är inte bara gös du kan fiska efter på detta sätt, det fungerar ofta bra på abborre också. Och tror du att gäddan inte hugger, så lär du bli överraskad.

Du som provat att jigg-pimpla med spinnutrustning, vet att det fungerar rätt bra det också.