Tre dagar i Säfsen !
tillbaka till första sidan...

Det var inget svårt val jag hade, när jag blev tillfrågad av Stefan, Tomas och Leffe, om jag ville följa med några dagar till Säfsen för att fiska.

 

Så torsdagen den 22:a Maj åkte vi dom 17 milen från Västerås till Säfsen.

Där väntade en 4+2 stuga på oss och skulle vara vårt näste till söndagen. Vi hade med oss en båt och hyrde en, för vi hade planerat att tillbringa dom första dagarna i Lisjön och den sista dagen vid någon tjärn med regnbåge.

 

 

 

 

Vi hade inte gjort oss någon brådska till Säfsen, utan handlat och ätit på vägen. Så klockan hann bli 1600 innan båtar, utrustning och vi satt på sjön redo att ta första gäddan. För det var gädda vi var ute efter, eftersom vi hört vissa rykten om att det skulle finnas gott om och även en och annan större gädda. I sjön skulle det också finnas fin abborre, lake, ål och mört. Men med tanke på tidpunkten, så inriktade vi oss på gädda.

 

För att lära känna sjön lite, så började vi med lite sakta trolling ut mot några öar, inte långt från hamnen. Det var förvånansvärt djupt längs kanterna och ekolodet visade 4 meter, bara ett par meter från stranden.

 

Det tog inte mer än tio minuter innan jag fick första gäddan. En 3 hektos mörkt färgad gädda, med nästan orange teckning, mycket vacker.

Vi fiskade oss ut ur den nordöstra viken och följde den östra kantlinjen mot mitten av sjön. Ett och annat hugg men ingen över kilot. Det var en spännande botten på sjön, upp och ner som en berg och dalbana. Och längs strandlinjen 1-6 meter djupt. Konstigt djupt, så jag gick ända mot stranden och där visade lodet 4 meter. Då slog det mig, flytöar.

Sjön är ett dammbygge som troligen har höjt vattennivån på sjön, så att myrmarken har blivit flytande. Så dessa öar flyter omkring i vattnet och fastnar lite hur som helst, beroende på vinden. Är man inte vaksam så kan man bli instängd i någon vik och bli tvungen att vänta på att vinden ska vända. För det var inga små sjok utan de kan bli flera hundra meter långa.

Under dessa flytöar kan jag tänka mig att fisken trivs. Men det är inte så lätt att komma åt dom, även om det är ganska klart vatten.

 

Det är ganska trögt fiske och Tomas är den enda som lyckas lura ett par gäddor över kilot, största på 1,7.

     

På fredagen kom fisket igång vid elvatiden. Vi hade ett par timmar kvar till molnen skulle komma att skymma den efterlängtade solen. Den fick också temperaturen att stiga från 10 grader, till mer behagliga 15-20.

Den nordostliga vinden gjorde att vi gärna sökte oss till läsidan på den nordvästliga viken, vilken var målet för dagens fiske.

 

Efter en lite trög inledning, stötte vi på Tomas som hade tagit en gädda på 2,8 kg, vilket sporrade oss lite extra. Efter det tog det inte lång stund förrän Stefan fick en på 3,7 kg. Men han fick inte vara värst särskilt länge, då en gädda på 4,5 kg hittade till min jigg till min stora glädje.

Men säg den glädje som varar förevigt, för Tomas lyckades hitta en på 5 kg innan dagen var över.

Denna dag var gäddorna mer på hugget och totalt landade vi 57 gäddor.

 

 

 

 

Eftersom vädret höll i sig, trodde jag att det skulle bli ännu bättre fiske under lördagen. Så det var fyra killar fulla med tillförsikt, som gav sig ut på sjön, för att fiska av den sista delen av sjön.

Det tog inte så lång stund innan vi förstod att fisket inte skulle vara på topp denna dag. Ett flertal stötar på våra jiggar talade om att gäddorna fanns där, men inte ville vara med och leka.

Efter en hel del trugande och plockande i draglådan lyckades vi ändå landa ett par gäddor över tre kilo samt ett förtiotal mindre.

 

Efter mer än tio timmar på sjön fick vi lov att ge upp. Det gick inte att slå Tomas 5 kilos gädda idag, även om det var nära. Om inte tafsen hade gått sönder när jag hade den stora gäddan på....

Efter att vi på tre dagar fångat 116 gäddor, var det Tomas som vann det prestigefyllda priset för största gädda, med sin 5 kilos.

 

En värdig vinnare.

     

av Peter Josefsson