www.spinnfiske.net

 

Uppåt
Fiskeregler
Fiskeplatser
Mälaren
C & R
Spinnfiske
Angelfiske
Vertikalfiske

Spinnfiske, sportfiskets Rolls Royce.

(Det är bara ibland det känns som en 6-volts bubbla i 20 minusgrader)

 

Ett fiske som är ganska lätt och ganska billigt att börja med. Men ställer ändå ett krav på skicklighet, som gör att man känner att man ständigt utvecklas och aldrig blir riktigt fullärd. Ju mer erfarenhet man får, desto större krav ställer man på utrustning, fiskevatten och sin egen skicklighet i att använda utrustningen och att kunna "läsa" fiskevattnet. 

Varje djup, varje fiskart, varje årstid och varje bete, ställer olika krav på utövaren. Varje erfarenhet gör att man ändrar sitt sätt att fiska. Därför finns det lika många teorier om hur man ska fiska, som det finns utövare. Och det finns många som gör rätt vid många tillfällen, men det händer ofta att någon annan får mer fisk. 

För att utveckla sitt fiske, krävs att man varierar sitt sätt att fiska och vågar prova olika sätt att fiska, t.ex.:

 

 • prova olika inspinningshastigheter, från mycket långsamt till mycket snabbt

 • gör vevstopp ibland

 • prova olika tyngd på betena, dvs. fiska ibland vid botten och ibland vid ytan och däremellan.

 • prova olika färger på betena, måla gärna själv

 • fiska även på platser du inte riktigt tror på

 • lukt och smak på beten kan ha betydelse, både positivt och negativt, så tänk på vad du höll i handen innan du tog i draget

 • dunka draget i bottnen ibland

 • lyft upp eller sänk ner spötoppen ibland

 • fiska som om det är en fisk som följer efter ditt drag men inte vill hugga

 

Utrustning.

 

Det finns ingen utrustning som fungerar bra till allt fiske. Därför bör man välja en som fungerar bäst till det fiske man mest ägnar sig åt.

När det gäller rullar får man betala mer ju bättre, broms, linuppläggning och jämnare gång mm, som man vill att rullen ska ha. Man får heller inte glömma att göra rent, smörja och byta lina på rullen regelbundet.

 

Spinnrulle: Lätt att fiska med, men kanske inget för den som fiskar ofta. För lättare fiske, med beten upp till 20 gram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haspelrulle: Fungerar mycket bra vid lättare fiske, med beten upp till ca 30 gram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Multiplikatorrullar: Fungerar bra med beten från 15 gram och uppåt. I mitt tycke det enda alternativet när det kommer till kastvikter över 50 gram. Den svåraste rullen att lära sig kasta med.

 

 

 

 

Spön: Det anpassar man efter vikten på de beten man använder och storleken på de fiskar men hoppas att få. Det kan också vara lämpligt att tänka på vilket utrymme man har när man fiskar, vilken kastlängd man behöver, vilken lina man använder, hur man fiskar, hur man ska transportera spöet mm. När man har hittat rätt spö för sitt fiske, ger det en bättre "känsla" för vad som händer i slutet på linan och det blir roligare att fiska.

 

Beten:

 • Wobbler, som imiterar en skadad fisk och finns i olika färger och storlekar. Fiskar bra från ytan ned till ca 4 meters djup vid spinnfiske. Dyr.

 • Jigg, gummigrej som finns i olika former, storlekar och färger. Lämplig att använda vid fiske vid bottnen. Fiskar ner till 3-4 meter. Billig.

 • Shadjigg, gummifisk som finns i olika storlekar och färger. Lämplig att använda vid fiske närmare bottnen. Fiskar ner till 5 meter. Prisvärd.

 • Spinnare, roterande sked med metallkropp. Lämplig för fiske på 1-3 meters djup. Prisvärd.

 • Skeddrag, finns för fiske på 0,5-2,5 meters djup.

 

Wobbler och skeddrag är det många som tillverkar själva. Ett hantverk som kräver viss färdighet. Det går också att måla eller bygga om redan befintliga drag. Det är extra roligt att få fisk på något man tillverkat själv, helt eller delvis.

 

Jerkbaitfiske.

 

Något som har blivit mycket populärt på senare tid, speciellt efter gädda. Ett jerkbait är som en wobbler men saknar ofta egen gång i vattnet och fiskas därför med mycket aktiv spöföring, för att få den att röra sig på ett attraktivt sätt i vattnet. Då använder deflesta multiplikatorrullar med veven på vänster sida, för att vara aktiv med spöet och veva samtidigt. Och för att många jerkbait väger mellan 50-150 gram och kräver ett styvt spö för att kunna kastas och ge betet den gången i vattnet som man vill. Det finns lättare jerkbait, ofta ytgående, som går att fiska med lättare utrustning.