Seglinge 2002
tillbaka till första sidan...

Det blev vecka 20 i år också, även om det inte var tänkt så. Vi trodde att gäddleken skulle vara över för länge sedan, då det var så varmt i April, men den hade just börjat. För av någon anledning hade det varit kallt i vattnet fram till nu.

 

Kyligt men vackert väder!

Så med tanke på att vattnet var för varmt för havsöringen och att gäddleken precis hade startat, så hade vi skaplig vecka med vackert väder. Och det sista är ju inte helt fel det heller.

 

Havsöring!

 

När vi kommer till Seglinge, brukar vi hinna med ett par timmars fiske innan solen går ner. Dom timmarna brukar vi ägna åt fiske efter havsöring, mest för att se om den finns kvar efter land. Så även detta år och som vanligt verkade den ha gått ut på djupet. Vi fick också rapporter om att så var fallet.

Så resten av veckan ägnade vi till största delen åt gäddfiske.

 

 

 

 

Gäddfisket!

 

I år hade vi även skaffat fiskekort till grannområdet, Kumlinge. Vilket visade sig vara klokt, då det var trögfiskat på dom flesta platser, eftersom dom flesta gäddor stod inne i lekvikarna där det är fiskeförbud.

Så i år betalade vi totalt ca 350 kr/person för fiskekort för en veckas fiske i skärgården. I Sverige är det gratis.

 

Under måndagen fiskade vi på delvis nya vatten vid västra Kumlinge. Det blåste svag sydlig vind, som det gjort under en längre tid och det var klart i vattnet.

Så 29 gäddor med en topp på 4,2 kg, kändes godkänt.

 

På tisdagen for vi till vårt favoritställe på södra Seglinge. Där såg vi också att hela inloppet till lekviken var avstängt av nät. Viken har fiskeförbud, men inte inloppet, vilken fiskevård!

Vi lyckades i alla fall fånga 17 gäddor med Mickes topp på 5,7 kg. Kändes inte godkänt, men vi hade i alla fall vackert väder.

Det är skönt att slappa lite också!

 

Under onsdagen var vi tillbaka vid västra Kumlinge och utforskade delvis nya vatten. Största skillnaden idag var att vi bara var tre, en saknades av tradition.

 

Det kan vara lite svårt att åka själv i en båt, då det behövs någon som spanar efter dom tusentals stengrund som ligger precis under ytan. Med dimma och väderomslag på gång, blir det än mer spännande.

Vi fick i alla fall 19 gäddor med 4,2 på topp.

 

På torsdagen blåste det nordlig vind och vi hade omväxlande väder med även några regndroppar. Gäddan brukar tycka om väderomslag, problemet är bara att dom brukar flytta på sig också. Men hittar man dom, kan man få bra fiske.

Så inte idag, fortfarande tröga och bara puttar på dragen eller bara följer efter och tittar på dom. Men det blev 21 stycken, varav en äntligen höjde det gamla klubbrekordet. I skymningen lyckades Inge kroka och landa en gädda på 7,2 kg och 101 cm.

Grattis!

 

Äntligen, det tyckte Inge också!

 

På fredagen hann vi med att fånga 5 gäddor med en topp på 3,5 kg, innan vi åkte hem.

 

 

 

 

 

av Peter Josefsson