Regnbåge i Stora Ton
tillbaka till första sidan...

Utanför Skinnskatteberg finns det många små sjöar med inplanterad regnbåge. Vi besökte den större av Tonsjöarna.

 

Robban och Vimse var lite morgonpiggare än jag och Stefan. När vi kom fram vid 11-tiden, lördagen den 27:e oktober 2001, hade dom redan fiskat i ett par timmar.

Ett par hugg hade dom fått, innan dom flyttade till andra sidan sjön, där det fanns ett vindskydd så dom kunde undkomma regnet och den hårda vinden.

Stefan och jag ställde oss i en liten vik i lovart, med regnet och vinden rakt emot oss. Då var man glad att man tagit på sig flytoverallen, trots att det var 10 grader varmt.

 

Vände man ryggen mot vinden glömde man bort att det var dåligt väder.

 

Jag tacklade mitt mete med powerbait och kastade ut. Flötet hamnade där jag ville ha det, strax utanför en liten vassrugge. Jag placerade spöt i en spöhållare och kontrollerade att flötet flöt som det skulle. När jag vände bort blicken såg jag spöt rycka till och buga sig ordentligt (jag hade glömt att lossa bromsen!). Jag greppade spöt och fick se en regnbåge dansa på vattenytan, med bara stjärten i vattnet, innan den lungt simmade därifrån utan krok i munnen. Där stod jag med hakan nere vid knäna och började undra om det inte skulle bli en riktigt trevlig dag, trots vädret.

 

 

 

Robban och Vimse aktivt metande!

 

Klockan tre på eftermiddagen tog Robban dagens första fisk, en regnbåge på 7 hg. Den tog på bottenmetad powerbait.

 

Nu hade regnet slutat för länge sedan och vinden började mojna. Nu började det kännas riktigt mysigt att sitta och meta. T o m solen tittade fram. Det var vad Vimse, jag och Stefan fick för våra 90 kr som fiskekortet kostar. Robban däremot, han nöjde sig inte med en fisk, utan tog en regnbåge till på 8 hg innan han åkte hem.

 

Totalt blev det för oss, fyra hugg och två fiskar.

 

     

 

 

av Peter Josefsson