Regnbåge i Ljustjärn !
tillbaka till första sidan...

Den sista dagen av vårt fyra dagars besök i Säfsen, tänkte vi avsluta med lite regnbågsfiske, då området erbjuder en mängd tjärnar och sjöar för sådant fiske.

 

 

Många tjärnar hyrs ut för en dag till olika sällskap. Vi valde något som kallades 4-tjärn. Det är fyra tjärnar som ligger i gångavstånd från varandra och kortet gäller i alla fyra.

 

Vi fastnade för en tjärn som hette Ljustjärn, dit anlände vi vi ettiden på söndagen.

Tomas, Leffe och Stefan började med att meta. Själv valde jag att prova lite spinnfiske. Tjärnen var inte bredare än att jag kunde kasta till andra sidan med ett havsöringsdrag.

 

I femte kastet fick jag min första regnbåge, den vägde 6 hg. I de nästkommande kasten tappade jag en och missade fyra hugg, vilken början.

Då tröttnade Stefan på att meta, trots att han nyss hade ett hugg på sin mask, och sadlade om till spinn istället. Han fick en 6 hektos efter ett par kast.

 

 

 

Jag vandrade vidare efter kanten och lagom när jag passerade Tomas, högg en 8 hektos regnbåge på hans bottenmetade power bait.

 

 

Jag fiskade mig sakta bort mot änden av tjärnen som var full av vakande regnbåge, men dessa fiskar inte riktigt villiga att byta till drag-diet. Då jag lämnat mitt flugspö hemma så var det inget annat att göra än att prova lite mete. Jag hade en burk power bait mask i fiskeväskan, som jag aldrig provat.

 Så jag tacklade upp ett flötmete med denna mask och kastade ut den i närheten av Stefans äkta mask.

Tio minuter senare hade jag landat en regnbåge på 8 hg. Masken fungerade. Men det blev den sista fisken vi landade, för dom sista tre timmarna blev helt händelselösa.

 

 

Därmed vann Tomas sitt andra förstapris för största fisk, då hans var några gram tyngre än min. Grattis!

     

av Peter Josefsson