En tur med Daisy!
tillbaka till första sidan...

En eftermiddag på havsfiske, med turbåten Daisy, i vattnen utanför Göteborg.

 

Jag hade turen att få följa med en annan fiskeklubb på havsfiske.

 

Lördagen den 9 Juni, 0630, avgick bussen från Västerås till Göteborg. Vi åkte bekvämt, helt i vår smak. Och var framme klockan 1300.

Vi abonnerade bägge Daisy-båtarna och det var lagom trångt, då vi var 20 personer.

Igår blåste det kuling och idag "bara" 8-10 m/s. Inomskärs var det behagligt, men det blev en smärre chock för många, hur stora vågorna egentligen blir vid 10 m/s.

Vi gick heller inte ut dit det var tänkt, utan stannade ungefär halvvägs och försökte få lite lä av en fyrholme, som gästades av ca 10 sälar.

 

Med en rörpilk och tre upphängare försökte vi hitta fisken, på ca 20 m djup. Det vi var ute efter var egentligen makrill, men vi kom egentligen i en liten mellanperiod, mellan havskatt- och makrillsäsongen. Det tog ändå inte lång stund, förrän första makrillen och gråsejen var landade.

Sedan kom en sämre period, med många tackel intrasslade i varandra. Då pirkarna var lite för lätta, för den lite för snabba driften, i den hårda blåsten.

 

Därefter började vågorna ta ut sin rätt, för några av oss. Men vår båt klarade sig ändå riktigt bra. Den sista halvan av fisket bjöd på många hugg. Där småsejen högg flitigast. Men även ett och annat fullt tackel med makrill och en och annan torsk.

 

 

 

 

Jag tror  inte att någon som fiskade, blev utan fisk.

Vi fick totalt upp 8 arter (torsk, lyrtorsk, makrill, gråsej, bleka, näbbgädda, sill och tobis). Största fisk blev en torsk på 3,3 kg. Några fina makrillar blev det också, även om dom flesta var mellan ett och två hg. Gråsej fick vi upp till 30 st/person.

 

 

 

 

 

 

av Peter Josefsson