Gösfiske i Åmänningen !
tillbaka till första sidan...

Under flera år hade vi tänkt att göra ett besök i Åmänningen, men det har aldrig blivit av, förrän nu. Det som har lockat är ett gott bestånd av gös och jag har gett mig tusan på att förbättra mitt beskedliga personliga rekord på gös, som är 1,5 kg. På elva år har jag fått 158 gösar, men ingen över 1,5 kg. Hur svårt kan det vara?

Stefans personliga rekord är på nästan fem kilo, men inte heller han har fått någon över två kilo de senaste åren, men vi vet att dom finns där ute.

 

Vi hade tänkt att sjösätta båten i Ängelsberg och efter lite problem att hitta fiskekortförsäljare och plats att sjösätta kom båten i sjön vid tvåtiden, söndagen den 8 Juni 2008.

 

Det varma vädret som varit under ett par veckor är på väg att slå om och det känns svalare i luften. Tyvärr blåser det även en frisk västlig vind som gör det svårt att få båten dit man vill. Och alla stenar som sticker upp ur vattnet inger respekt, men bränningarna syns i alla fall tydligt.

 

 

 

 

Vi började fisket med lite spinnfiske bland stenarna för att se om det var några gäddor eller abborrar vakna. Vinden gjorde det nästan hopplöst svårt att komma åt att fiska av grunden som vi ville, så vi gav upp försöket att spinnfiska.

 

Några öar minskade i alla fall vågorna på några platser, så vi passade på att trolla oss runt på dessa områden, samtidigt som vi bildade oss en uppfattning om hur bottnen såg ut.

Vi hittade stora områden med ett djup på ca fem meter, vilket passade vårat fiske utmärkt. Elmotorn gick i alla fall att använda i medvind och det var bättre än inget, då jag hade glömt att tanka dunken till bensinmotorn.

Efter att ha trollat runt en stund och även provat lite mer spinnfiske efter abborre, som resulterade i ett par abborrar på två hekto, hittade vi ett större djupområde, vars branter vi fiskade av efter bästa kunnande.

Ganska snart resulterade det i att jag kunde lyfta in en gös på 7 hekto. Det finns gös i Åmänningen!

 

     

Trots ett idogt fiskande så blev det inte fler hugg. Så när klockan närmade sig 1900, bestämde vi oss för att åka mot hamn, men fiskande förståss.

Strax innan hamnen blev det som ett litet sund som vinden låg på genom och djupet var lovande och mycket riktigt, där tog Stefan dagens andra gös. Den var på 8 hekto.

 

Platsen var så lovande att vi gjorde en tur till genom sundet och nu högg den, den första gösen på 2 kilo på länge, för Stefan.

 

 

Jag ville ju också ha en sån gös, så vi gjorde ytterligare en tur genom sundet. Och nu var det min tur, men då vägde den 7 hekto, typiskt.

 

Trots ett par försök till, så stannade vår fångst till två abborrar och fyra gösar. Det kändes ändå som ett lyckat fiske, då det äntligen blev en gös som pressade vågen till två kilo.

     

av Peter Josefsson