www.spinnfiske.net

 

Uppåt
Fiskeregler
Fiskeplatser
Mälaren
C & R
Spinnfiske
Angelfiske
Vertikalfiske

Angelfiske & ismete!

Skillnaden mellan angelfiske och ismete är egentligen ett spö. Men den skillnaden gör att det är tillåtet med ismete på många platser där det inte är tillåtet med angelfiske, t.ex. Mälaren mm.

 

En kort beskrivning om hur det går till.

 

Angelfiske!

 

 

Ska fisken gå eller?

 

ANGELDON: En träpinne med en rulle grov lina, en metallflagga med plastvimpel, en angelkrok eller trekrok och ev. en mekanism för knallskott.

 

TACKLING: Hugg en grop att ställa donet i, bredvid borrhålet. Borrhålet bör vara stort nog att få en jättegädda igenom, det kan ju hända att den hugger. Agna kroken med t ex levande mört, löja, eller död hel strömming, häng linan på flaggan och sätt ev. dit en knallkork.

 

FISKE: När fisken hugger, smäller knallkorken och flaggan viftar. Spring dit och gör mothugg, när linan löper iväg (här finns det många åsikter, men det fungerar för mig). Är det en stor gädda kan du få det tufft, då du håller den stumma linan i handen (plåster är bra att ha med sig).

Var noga med att hålla hålen fria från is.

Om du har tänkt att släppa tillbaka fisken, undvik att ha den så länge på isen vid kallt väder. Kylan skadar lätt ögonen på gäddan.

En fiskare använder 10-15 don, beroende på vad fiskekortet tillåter (det krävs nästan alltid fiskekort vid angelfiske, oftast ett årskort för fiskevattnet). Donen placeras med ca 20 meters mellanrum.

Prova att fiska vid soluppgången, då verkar gäddan vara som mest aktiv.

Under den kallaste perioden kan det löna sig att flytta donen några gånger, eftersom gäddan inte rör sig speciellt mycket då.

När fisken är på hugget, ger det lätt träningsvärk dagen efter, då det är en bit mellan donen och det kan vara snö att pulsa fram i.

Det är ju dessutom en hel del prylar som skall släpas med.

 

 

Ismete!

 

Det är en fördel med ett kort spö vid ismete, då det annars kan vara svårt att lotsa upp fisken i hålet. Det är annars lätt att någon krok fastnar på isens undersida och då är det lätt för fisken att komma loss från kroken. Det har nog en och annan isfiskare upplevt.

 

Ett tips är att använda angeldonen som nappindikator vid ismetet.

 

Det kan också vara behövligt med någon form av spöställ, för att få upp spöet från isen, så att inte t.ex. linan fryser fast i isen, medan man väntar på hugg.

 

Och att vänta på hugg kan vara riktigt trevligt, det har dessutom blivit lite enklare sedan engångsgrillen blev populär.